
dania restauracyjne
przystawki zimne
pita bread
opieczony na grillu grecki placek pszenny (2 szt.) oprószony suszonym, dzikim oregano

tzatziki
tradycyjny dip na bazie greckiego jogurtu, świeżego tartego ogórka i czosnku (180g.)

tyrokafteri
pikantny dip na bazie sera feta, greckiego jogurtu, grillowanej papryki i płatków chili (180g.)

melitzanosalata
dip z wędzonego bakłażana i grillowanej papryki florinis (180g.)

taramosalata
kremowy dip na bazie pszennego pieczywa, oliwy i białej ikry dorsza (180g.)

elies kalamon
najszlachetniejsza odmiana greckich oliwek z pestką (150g.)

dolmadakia
liście winogron faszerowane ryżem ugotowanym w aromatycznych ziołach (250g.) podawane z greckim jogurtem straggisto

dakos
grzanka z siekanym pomidorem, serem feta, kaparami, oliwą i oregano

kria Pikilia
degustacyjny zestaw zimnych przekąsek podawany z plackiem pita (7x 100g.)

przystawki ciepłe
patates tiganites
domowe frytki z greckich ziemniaków (200g.) oprószone suszonym, dzikim oregano

kolokithokeftedes
smażone placuszki z cukinii i sera feta (200g.) podawane z jogurtem straggisto

bougiourdi
trzy greckie sery: feta, halloumi, graviera (180g.) zapieczone z pomidorem, papryką i płatkami chili

kalamarakia tiganita
smażone, panierowane kawałki kalmara (150g.) podawane z sosem majonezowo-czosnkowym

gavros tiganitos
smażone w całości małe szprotki (200g.) w mącznej panierce

skordogarides
krewetki duszone ma maśle z dodatkiem białego wina, czosnku, chili i natki pietruszki

sałatki
choriatiki
skąpane w oliwie cząstki świeżego pomidora, ogórka, zielonej papryki i czerwonej cebuli podane z oliwkami kalamon i plastrem sera feta oprószonego suszonym oregano

halloumi
plastry grillowanego sera halloumi i grillowanej cukinni, podawane na mieszance sałat z sosem miodowo-balsamicznym i pestkami granata

pantzarosalata
cząstki gotowanego buraka podawane na rukoli z kozim serem, orzechami włoskimi i sosem miodowo-balsamicznym

maroulosalta
chrupiące liście sałaty rzymskiej podawane z plastrami świeżego ogórka, dymką, koperkiem i oliwą cytrynową

dania główne
kebap politiko
grillowane kebaby wołowo-baranie (200g.) podawane z domowymi frytkami, grillowanym pomidorem, czerwoną cebulą, dipem tzatziki i plackiem pita

gyro merida
grecki gyros (200g.) podawany z domowymi frytkami, świeżym pomidorem, czerwoną cebulą, dipem tzatziki i plackiem pita
drobiowy
55 zł
wieprzowy
55 zł

souvlaki merida
grillowane szaszłyki (2x 100g.) podawane z frytkami domowymi, pomidorem, czerwoną cebulą, tzatziki i plackiem pita
drobiowy
47 zł
wieprzowy
49 zł
jagnięcy
64 zł

fileto kotopoulo
grillowany filet z piersi kurczaka (200g.) podawany z domowymi frytkami, mieszanka sałat i tzatziki

panceta
grillowane plastry marynowanego boczku (200g.) podawane z domowymi frytkami, sałatka "politiki" i sosem cytrynowym

brizola choirini
grillowany stek wieprzowy "tomahawk" (500g.) podawany z domowymi frytkami, sałatką "politiki" i sosem cytrynowym

mix grill
zestaw grillowanych mięs dla 2 osób (1000g.)

makaronia me kima
makaron z sosem Bolognese i tartym serem Mitzithra

mousakas
zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa wołowo-baraniego w sosie pomidorowym pod beszamelem (450g.)

z morza
bakaliaros skordalia
smażona polędwica z dorsza w panierce, puree czosnkowe (skordalia), cząstki gotowanego buraka

tsipoura scharas
grillowana dorada (500g.) podawana z pieczonymi ziemniaczkami i oliwą cytrynową (ladolemono)

chtapodi scharas
grillowana macka ośmiornicy (140g.) podawana na puree z grochu z grillowanymi warzywami i oliwą cytrynową

mix Seafood
zestaw ryb i owoców morza dla 2 osób

desery
krema me siko
kremowy deser na bazie śmietany (140g.) podawany z marmoladą figową i prażoną kruszonką orzechową

baklavas
migdały i orzechy zawinięte w ciasto filo (120g.) zapieczone w aromatycznym syropie cukrowym

portokalopita
greckie ciasto pomarańczowe (130g.)

sokolatopita
greckie ciasto czekoladowe (110g.)
